Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Φίλοι έκ-φιλοι

Χαίρετε cουλοί μου αναγνώστες,
καλη εβδομάδα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Του Αγίου Σπυρίδωνος σήμερα και μεγάλη η χάρη του.
Πάμε στα δικά μας τα ωραία. Ο Λόρδος Βύρων είπε: Οι άνθρωποι είναι παιχνίδια των συνθηκών, όταν νομίζουν ότι αυτές είναι παιχνίδια δικά τους. 
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συνθήκες της ζωής τους αψήφιστα. Θεωρούν πως μπορούν να ελέγξουν τα πάντα και ότι τίποτα δε μπορεί να τους επηρεάσει. Έτσι κι εγώ νόμιζα πως δε θα επηρεαστώ από το ένα κιλό μελομακάρονα που μπήκε με υπουλες συνωμοσίες στο σπίτι από τον πατέρα μου σε περίοδο που εγώ είμαι σε δίαιτα και η μητέρα μου σε φαρμακευτική αγωγή.  Με μεγάλη διστακτικότητα αποφάσισα να φάω μισό το οποίο έγινε τελικά ένα και το ίδιο απόγευμα διπλασιαστηκε. Φυσικά και με αποσυντόνισαν οι συνθήκες αλλά πέφτοντας σε ένα τέτοιο ατόπημα, αύξησα τον πρωινό μου περίπατο κατά ένα τέταρτο της ώρας και φάνηκα πάλι να ελέγχω τις συνθήκες. Χμ. Μην είμαστε τόσο σίγουροι. Το κουτί είναι ακόμη σπίτι...και οι συνθήκες δεν άλλαξαν.
Τώρα εύλογα θα σκεφτείτε πως είμαι τελείως τρελή που συνδέω τον λόρδο Βύρωνα με τα μελομακάρονα. Είστε γελασμένοι αν νομίζετε πως τα μελομακάρονα δεν είναι παντός καιρού.

Μιλώντας ωστόσο για συνθήκες ζωής θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο κουβέντες που έκανα με έναν πολύ δικό μου άνθρωπο. Τις σκέψεις μας φυσικά επιβεβαίωσε ο ψυχοθεραπευτής Δ.Τ που δεν είναι ο αγαπητός Αβάταρας αλλά μπορεί να γίνει αν το δει πιο επαγγελματικά.

Πάμε στα σοβαρά τώρα. Έχεις 3 φίλους/φίλες από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Μεγαλώσατε μαζί, πήγατε σχολείο μαζί, φροντιστήρια, καφέδες, σχολικους χορούς, μετά πανεπιστημιο. Ανταλλάξατε τα σώψυχά σας, ερωτευτηκατε, κλάψατε ο ένας στον ώμο του άλλου και ήπιατε μαζί τον Βόσπορο και τον Κορινθιακό με Σαρωνικό μαζί, και λίγο Θερμαϊκό. Επειτα κάνατε τις πρώτες σοβαρές σας σχέσεις και συνεχίζατε να επικοινωνείτε. Σε δύσκολες φάσεις οι φίλοι κοντά, σε ευτυχισμένες στιγμές το ίδιο κοντά. Η φιλία ορίζεται ως ο πιο στενός επικοινωνιακός δεσμός που τον αγκαλιάζει η αγάπη, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η κατανόηση.

Όμως ήρθε η ώρα που οι φίλοι αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις διαφορετικές. Άλλοι παντρεύονται, άλλοι κάνουν 4 παιδιά, άλλοι καταπιάνονται με την υπερεργασία και κάποιοι άλλοι μένουν ελεύθεροι, ωραίοι και πολλά υποσχόμενοι. Κάπου εκεί, μετά τα 30, τα 35 και τα 40 οι συνθήκες που μεταβάλλονται έρχονται να ανατρέψουν πολλά πράγματα στη ζωή των φίλων. Εκείνοι που παντρευονται συνηθως περιοριζουν τα έξω και εκείνοι που έχουν παιδια προτιμούν τον παιδοτοπο για βόλτα. Οι ελεύθεροι πάλι αλλάζουν ακόμη συντρόφους και θέλουν να βγουν βράδυ, αργά με πολλά ποτά και ξενύχτια.

Δεν είναι ότι έπαψε ο ένας να αγαπάει τον άλλο. Είναι ότι καθένας πια έχει άλλα πράγματα να κάνει, να σκεφτεί, να προγραμματίσει και να δοθεί σε αυτά. Οι συνθήκες ζωής δείχνουν τόσο διαφορετικούς δρόμους που για τον παντρεμένο το νυχτερινό ξενύχτι του ελεύθερου και οι προβληματισμοί του σε νέες γνωριμίες καταντούν ανούσιες, ενώ για τον ελεύθερο, το άλλαγμα πάνας, το σούπερ ντούπερ πλυντήριο που καθαρίζει το μωροσκατό και η τραμπάλα μαζί με τον ρουντολφ το ελαφάκι είναι ζητήματα βαρετά. Τι γίνεται καπου εκεί; Αρχίζουν οι κουμπαριές για να μη χαθεί τελείως η στενή σχέση που χτίστηκε χρόνια ολόκληρα.

Νομίζω αρχίζετε να καταλαβαίνετε που το πάω. Δεν υπάρχει πια καμια ουσιαστική επικοινωνία. Η φιλία έχει μπει στη βιτρίνα μαζί με τα ακριβά κρυστάλλινα ποτήρια που θα θυμίζει πως κάποτε κάποιοι άνθρωποι πέρασαν ωραία και αγαπήθηκαν πολύ. Επικοινωνησαν και γέλασαν και διαβασαν τις ψυχές τους. Η εποχή αυτή πέρασε και κάθε προσπάθεια επαναφοράς μιας τέτοιας κατάστασης αφήνει πικρή γεύση και πικρόχολα σχόλια πίσω από τις πλάτες. Γι' αυτό καταλήξαμε πως φυσικά δε πρόκειται να σταματησεις να αγαπάς τους φίλους σου αλλά είναι μάταιο να μοιράζεσαι μαζί τους καταστάσεις που δεν τους αφορούν και δε μπορούν να σε βοηθησουν ή να τους βοηθησεις.

Πριν χαθεί η μαγεία και πριν οι νοσταλγικές στιγμές γίνουν μετάνοια... πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επιλέγουμε ποιοι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν στις νεες διαφορετικές συνθηκες ζωης μας και σε ποιους θα μπορουσαμε κι εμείς να είμαστε δίπλα τους χωρίς να έχουμε δεύτερες σκέψεις. Δεν απαρνείσαι έτσι τη φιλία, απλά αφήνεις κάτι όμορφο να ζήσει στη ψυχή σου χωρίς να εκφυλιστεί εντελώς από το παρόν.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν αγαπάς πια κάποιους φίλους που κάποτε λάτρευες. Ούτε σημαίνει πως θα κόψεις τη καλημέρα, θα γυρίσεις τη πλάτη και θα αδιαφορήσεις. Απλά οι συναντήσεις θα είναι αυτές που είναι σε ένα τυπικό πλαίσιο, αλλά μη περιμένεις συμβουλές και συζητήσεις σαν εκείνες που κάνατε παλιά. Οι φίλοι θα ειναι πάντα μέσα στη καρδιά μας και δεν χρειάζεται να αποβάλλουμε συναισθήματα και στιγμές μαζί τους. Χρειαζεται όμως να φιλτράρουμε τί θα συζητάμε, εχοντας στο μυαλό μας πως ίσως πια και να μη μπορουν να μας βοηθησουν οι φίλοι όσο θα θέλαμε. Δε μπορούν να διαθέσουν το χρόνο που μας διέθεταν παλαιότερα. Ούτε εμείς θα μπορούμε να το κάνουμε για εκείνους εξαιτίας των συνθηκων που αλλάζουν.

Δεν ειναι κακό ένα βήμα πίσω. Άλλωστε μια φιλία που δεν έχει προδοθεί 20 χρόνια και 15 και 10 δε πρόκειται να προδοθεί ποτέ και τα διαπιστευτήρια έχουν δοθεί. Οπότε με κατανόηση και αγάπη κάνουμε τις επιλογές μας και επιλέγουμε με σωστά κριτηρια αυτούς που ακόμη και σε άλλες συνθηκες θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε.

Περίεργο θέμα έπιασα και σίγουρα θα βρω πολλούς να διαφωνούν ειδικά νέους σε ηλικία που θεωρούν τη φιλία, τη συνθήκη εκείνη που μόνο μέσα σε αυτην να μπορουν να επιβιώσουν. Όμως προσωπικά προτιμώ να κρατήσω τους φίλους μου στη καρδιά μου και να μην τους βλέπω όσο θα ήθελα, από το να τους θυσιάσω στις νεες συνθηκες που εμφανιζονται στη ζωή μου και που εκείνοι δε μπορούν να ανταποκριθούν. Ίσως κι εγώ να μη μπορέσω να ανταποκριθώ στις δικές τους νέες συνθηκες ζωής.
 
Αυτά  και άλλα πολλά.
Σας ευχομαι Καλές γιορτές και θα τα ξαναπούμε.
Δεν πιστεύω να έχετε παράπονο; Γράφω συχνά.
Φιλιά πολλά

ΥΓ Στον τίτλο της ανάρτησης παίζω με τις λέξεις, το λέω για να μη με πείτε ανορθόγραφη.

13 σχόλια:

  1. Εγω θα διαφωνησω μονο με τον τιτλο αλλα απο την αλλη δεν μπορω να βρω και κατι καλυτερο να προτεινω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωστηράκο,
      καλη πρωτοχρονιά και καλή χρονιά να εχουμε.
      Υγεια και αγαπη ευχομαι σε σενα και την οικογενεια σου και όλα τα καλά να έρθουν να σε βρουν. Τα φιλια μου

      Διαγραφή
  2. Ακριβως οπως τα ειπες ειναι Coula μου,αλλαζουν
    οι συνθηκες,πολλες φορες αλλαζει και ο τροπος
    σκεψης(η παραμενει και στασιμος),οποτε αυτο το
    "ενα βημα πισω" ειναι το καλυτερο βημα.
    Καλες γιορτες να εχεις και ολοι οι συνομιλητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεδουσσα,
      καλή χρονιά με υγεια και αγαπη σου ευχομαι.
      να περασεις τελεια και να μας δινεις παντα τις ορθοτατες σκεψεις σου.
      Φιλια

      Διαγραφή
  3. Μην με φλερτάρεις γιατί ανάβω εύκολα. Επειδή όμως μου πέταξες το γάντι ας τοποθετηθώ κάτι που σπάνια κάνω ως ποτέ στα μπλογκ.
    Με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για ώριμους ανθρώπους που δεν τους ενώνουν οι αυτοκαταστροφικές έξεις τους ή τουλάχιστον για ανθρώπους που αποδέχονται τα ελαττώματα ο ένας του άλλου αλλά δεν βρίσκουν αναμεταξύ τους παρηγοριά σε αυτά.
    Δεν θέλω απαραίτητα να αναιρέσω τα λεγόμενά σου (γι΄ αυτό και δεν επιχειρηματολογώ εναντίον) αλλά θα βάλω μια άλλη παράμετρο. Οι προτεραιότητες παίζουν ρόλο. Αλλά οι προτεραιότητες δεν καθορίζουν την τύχη μιας φιλίας. Γι' αυτό και λέγονται προτεραιότητες και όχι ας πούμε καθολικότητες. Και έπειτα κατά πόσο αυτές οι προτεραιότητες είναι γνήσιες και ειλικρινείς και δεν είναι αποτελέσματα άλυτων αιτιών/συμπλεγμάτων; Κατά πόσο είμαστε ξεκάθαροι με τα δικά μας θέλω και τις δικές μας ανάγκες και δεν δανειζόμαστε από άλλους ζώντας τις ζωές άλλων; ε; ε; ε; Όλα λοιπόν είναι ζήτημα αναγκών και θέλω. Και με αυτό το κριτήριο κανονικά επιλέγουμε τους φίλους μας. Οι προτεραιότητες μπορεί να είναι μια καλή δικαιολογία για να απομακρύνουμε από κοντά μας κάποιους ανθρώπους ανάλογα τα θέλω και τις ανάγκες μας (που μπορεί και να ταυτίζονται και που εμείς θα ανακαλύψουμε για λογαριασμό μας και όχι κάποιοι καλοθελητές για εμάς) που με την σειρά τους πιθανότατα να είναι υποβολιμιαία ή αλλοτριωμένα.
    Αντί λοιπόν να τοποθετούμε την φιλία στην μέγγενη των συνθηκών και της εξωτερικότητας προτείνω να τοποθετήσουμε την φιλία στο πλαίσιο του δεσμού. Και ποιο είδους δεσμού μας φανερώνει την σπουδαιότερη έκφανση/έκφραση φιλίας (αν μιλάμε φυσικά για υγιείς σχέσεις) ; Μα ο δεσμός με τον σύντροφό μας. Κατά προέκταση μιλώντας με όρους δεσμού η φιλία σφυρηλατείται. Έτσι και μόνο έτσι εμφυσούμε/μεταλαμπαδεύουμε την αξία της φιλίας από το Ανικανοποιήτο Πάθος του άτομου για ένωση στην κοινωνία. Έτσι αλλάζουμε τον κόσμο (θεωρητικά) και τότε βρίσκουμε τους πραγματικούς μας ρόλους στην κοινωνία.

    Υ.Γ 1 Ο Αβατάρας άνετα θα μπορούσε να είναι ο Δ.Τ αλλά δεν είναι (γιατί δεν είναι και φραγκοφονίας θυμάσαι το πρώτο μου σχόλιο στο μπλογκ σου) και αυτό γιατί ο Αβατάρας μιλάει όλες τις «γλώσσες» των ανθρώπων, ζώων και φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To "υποβολιμιαία" με άναψε επικίνδυνα.
      Διαβασα το σχόλιο, θα επανελθω αναλυτικά.
      Καλημερα σας

      Διαγραφή

  4. Κερδίζεις με μία φιλία Κούλα μου, είτε αντέχει στον χρόνο είτε όχι...

    Ωραία τα λες.... η ζωη τα φέρνει όπως εκείνη θέλει...ναι...

    καλά Χριστούγεννα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο σίγουρο Παρασκευή μου,
      είναι πως η ζωή τα φέρνει όπως εκείνη θέλει,
      Εμεις πρεπει να εχουμε τις αισθησεις μας και το μυαλο μας σε εγρηγορση για να μη μενουμε πισω στις εξελίξεις της ζωης μας.

      Καλη χρονια με υγεια και αγαπη.

      φιλια

      Διαγραφή
  5. είμαι 40χρ κ καταλαβαίνω απόλυτα τι λες για τη φιλία. η σχέση αλλάζει η αγάπη μένει. κάποια στιγμή στην πορεία θα αλλάξει και πάλι, όταν τα παιδιά δεν είναι τόσο μικρά που σε χρειάζονται συνέχεια, όταν η δουλειά είναι στρωμένη και μπορείς να μην τρέχεις γιαυτη συνέχεια. όταν υπάρχει θέληση κι από τις δύο μεριές τρόποι υπάρχουν.
    φιλιά Κουλίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω αγαπημένη μου
      πως σε μια παραγραφο ανεφερες ολα οσα ηθελα να πω με την αναρτηση. Εχεις την ιδια ηλικια με την αδερφη μου. Δεν ειναι τυχαιο που κανετε παιδια ταυτοχρονα. :)))

      Να περασετε τελεια να χαιρεσαι την οικογενεια σου και Καλη χρονια με υγεια.

      Φιλια πολλα

      Διαγραφή
  6. εγω να συμφωνησω με την παραπανω ΝΤΑΙΖΗ ακριβως...
    Τις ευχες μου για καλη υγεια και καλη χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφε μου μαχαιρη,
      Καλή χρονια με υγεια και αγαπη σε σενα και την οικογενεια σου. να περασετε όμορφα.

      Φιλια πολλα

      Διαγραφή
  7. TintiT titanium dog teeth implants - The Indian Institute of
    TintiT titanium wood stove titanium dog teeth implant. TintiT titanium dog teeth implant. TintiT titanium titanium tent stakes dog teeth implant. TintiT titanium dog teeth implant. TintiT 라이브 바카라 titanium dog teeth titanium charge implant. TintiT titanium titanium fitness

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μια cουλαμάρα κι εσύ....Μπορείς!!!