Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Εξαιρέσεις και προτεραιότητες #Τσίριζα κι εγώ

Ζούμε μεγάλες ιστορικές στιγμές και δε μου επιτρέπεται να απέχω από έναν ευρύτερο σχολιασμό. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έστειλαν ένα ηχηρό χαστούκι (θα μπορούσαν και ηχηρότερο αν αναλογιστούμε τα ποσοστά της eΝΔ) στο σαθρό πολιτικό σύστημα των τελαυταίων δεκαετιών. Κάτι μέσα μας σκίρτησε. Θες να 'ναι ο Τσίπρας; Θες να 'ναι ο Βαρουφάκης; Θες να 'ναι μια πληγωμένη δημοκρατία; Όπως και να το πούμε, κάτι μέσα μας σκίρτησε. Τα "πριν" που είπε ο (δεν τσίριζα τελικά) Σύριζα, τα κράτησε και για μετά τις εκλογές. Όρθωσε ανάστημα, ενεργεί και αποδεικνύει πως δεν είναι όλοι οι πολιτικοί για να μπουν σε ένα τσουβάλι. Δεν είναι όλοι λαμόγια, κλέφτες, παρτάκηδες, απολίτιστοι, πάτρωνες και πιόνια των όποιων "αποπάνω".

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κι ευτυχώς μεγάλη μερίδα του σκεπτόμενου και παθόντος πληθυσμού, ψήφισε αυτές τις εξαιρέσεις, οι οποίες εξαιρέσεις καλούνται τώρα να τιμωρήσουν τους κανόνες. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε και το εξής: Μήπως οι εξαιρέσεις θα έπρεπε να είναι ο κανόνας;;; Μήπως η αξιοπρέπεια, η ουσιαστική αγάπη για την πατρίδα, η κοινωνική αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο και τον αναξιοπαθόντα είναι τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ? Πώς άλλαξαν οι λέξεις σημασία;;;

Ήρθαν οι εξαιρέσεις να τιμωρήσουν τους κανόνες. Και ήρθαν χωρίς γραβάτες, χωρίς θρησκευτικούς όρκους, χωρίς κάγκελα, χωρίς πολυτελή αμάξια, χωρίς δηθενισμούς. Ήρθαν οι εξαιρέσεις με το καθαρό βλέμμα (ενίοτε και τυφλό βλέμμα που όμως θα μας δείξει το δρόμο), χωρίς τις πελατειακές σχέσεις και τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς, με πυγμή, με επιστημονική κατάρτιση και με ουσιαστική αντιπροσώπευση της οργής τους Έλληνα πολίτη έξω από υποτέλειες και δουλοφροσύνες, κόντρα σε ξένα συμφέροντα και σε πολιτικούς της χρησιμοθηρικής σκαπάνης.

Ξέρετε τί πιστεύω πως άλλαξε την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη; Εκτός από την ελπίδα, που πάντα τελευταία πεθαίνει, είναι ένας αέρας αρώματος φρέσκου που πλημμύρισε τα σωθικά του κόσμου που πείνασε, μόχθησε, πλήρωσε άδικα φόρους, σήκωσε στις πλάτες του τα βάρη εκείνων που γέννησαν την καταστροφή αυτής της χώρας και την εξαθλίωση. Και το άρωμα αυτό, το ακριβό, που πλημμύρισε τα πνευμόνια των Ελλήνων, είναι η αίσθηση πως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποια κυβέρνηση ήρθε και τους έθεσε ως προτεραιότητα στην ατζέντα της.

Είναι ωραίο και καθησυχαστικό πράγμα να ξέρεις πως γίνεσαι προτεραιότητα, πως θα σε υπερασπιστούν, θα σου δώσουν το χέρι και θα σε σηκώσουν από το γκρεμό, ειδικά εκεί που είχες συνηθίσει να μετράς την ώρα και τη στιγμή που θα φας τη κλωτσιά σου για να πέσεις κι έτσι να "σώσεις" τη χώρα. Εσύ! Μόνος σου! Αυτοθυσία στα λαμόγια. Φόρος αίματος για τους χιλιοβολεμένους για δέκα γενεές. Αμαρτία. Αμαρτία. Να τον βράσω τον θρησκευτικό όρκο, την γραβάτα και το image αν δεν υπάρχει κανείς να σκέφτεται το παρόν μου, το μέλλον μου, το μέλλον των παιδιών μου, τούτη δω την πονεμένη χώρα.

ΥΓ Η υπομονή θα είναι χρήσιμη σύμμαχος που θα μας ανταμείψει με μεγάλες αλλαγές προς το άριστο.


23 σχόλια:

  1. Προσωπικά, είμαι αιωνίως επιφυλακτική, ίσως κι απαισιόδοξη σχετικά με τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δε θα το κρύψω ωστόσο: μια αισιοδοξία με έπιασε όταν άρχισαν να έρχονται στα ειδησεογραφικά σάιτς η μία ανακοίνωση μετά την άλλη. Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει, τι θα κάνουν κι ας μην καταδικάζουμε από τόσο νωρίς τα έργα της - ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μικρό της ηλικίας σου, αλλά και η πολιτική εξαθλίωση των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξηγούν τη στάση σου! Χαίρομαι ωστόσο που τα νέα παιδιά, αρχίζετε και αντιλαμβάνεστε και δεν δέχεστε άκριτα ό,τι σας προσφέρουν, αλλά το φλιλτράρεται! Συνεχίστε έτσι!

      Διαγραφή
  2. συμφωνώ με Writer ως προς την επιφύλαξη που πρέπει να τηρούμε, αλλά από την άλλη είναι λίγο δύσκολο για όλους μας -αριστερούς και μη- να μην νιώσουμε για λίγο έτσι....μια πρώτη χαρά ότι σε πρώτο επίπεδο, οι προσδοκίες μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική, αρχίζουν και διαφαίνονται τολμηρά καλές. Θα ήταν άδικο αν έστω και για λίγες ημέρες δεν γιορτάζαμε από ένα ευχάριστο σοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα το θέμα δεν είναι η γιορτή και το πανηγύρι! Υπάρχει δουλειά να γίνει. Σίγουρα μια ανάσα αισιοδοξίας την πήρε ο ελληνικός λαός. Οψόμεθα!

      Διαγραφή
    2. Έτσι που έχουμε καεί πώς να μην είμαστε δύσπιστοι; Νομίζω είμαστε, άρα περιττές οι συστάσεις. Τόσο έχουμε βασανιστεί που μας αξίζει μια ανάσα.

      Διαγραφή
  3. Με ανησυχεί η μερίδα εκείνη που ψήφισε ακόμα και τώρα τους "κανόνες", την διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις!
    Όλοι αυτοί που αντί να εύχονται να πάνε όλα καλά επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να γονατίζει και να νικιέται (τους ήταν και γνώριμο το σκηνικό, τους το καλλιεργούσαν οι δικοί τους με αντάλλαγμα μια θεσούλα στο δημόσιο)..

    Υπομονή λοιπόν και είθε να πάνε όλα όπως περιμένουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η μερίδα που εμμένει στους κανόνες, είναι η βολεμένη μερίδα, που έλαβε και τώρα χρωστάει ψήφους...

      Υπομονή και πίστη!

      Διαγραφή
  4. παντα κατι θα υπαρχει να μας ανυσηχει και να μας προβληματιζει. ας σκεφτονται πριν πραττουν.

    καλονε μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς ας ψηφίζουμε σωστά αυτούς....που σκέφτονται.

      Καλό μήνα και σε σένα!

      Διαγραφή
  5. οντως υπαρχει μια αισιοδοξια σε μεγαλη μεριδα του κοσμου και ακουγονται θετικα σχολια ακομα και απο "δεξια" μιντια.
    μονο κατι γιαγιαδες σαν τη δικια μου καλη ωρα ειναι ακομα κολλημενες.
    υπαρχουν και αυτοι που ειναι δυσπιστοι ή δε θελουν να ενθουσιαζονται απο τωρα.
    αλλα γενικα βγαινεις εξω και ακους καλα σχολια απο τον κοσμο. σαν να αλλαξε κατι. στην πραγματικοτητα τιποτα δεν αλλαξε, αλλα υπαρχει αυτη η αισθηση. και υπαρχει η ελπιδα οτι θα αλλαξουν τα πραγματα. και οταν λεω θα αλλαξουν δεν εννοω μονο σε οικονομικο επιπεδο, δηλ. να αυξηθουν μισθοι και συνταξεις. νομιζω οτι θα αλλαξουν με τον καιρο και τα ηθη, οι συνηθειες, η νοοτροπια (προς το καλυτερο).
    Το οτι εχουμε βουλευτες και υπουργους χωρις γραβατες, χωρις μερσεντες, και ολα αυτα τα κυριλε και sos, πολιτικους αποφασισμενους για ρηξεις και ασυμβιβαστους (εστω και στη θεωρια ακομα) κατι λεει. Λεει πολλα.
    Ειναι αλλαγη εποχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «στην πραγματικοτητα τιποτα δεν αλλαξε» ???

      Και μόνο που βγήκαν τα κάγκελα από τη Βουλή.
      Και μόνο που έχουμε υπουργούς που δε φοβούνται να περπατήσουν ανάμεσα στο λαό που κυβερνούν.
      Και μόνο που καταργούνται τα βουλευτικά αυτοκίνητα.
      Και μόνο που έκλεισε το γραφείο των τζάμπα αεροπορικών εισητηρίων που βρισκόταν πλάι στα βουλευτικά γραφεία της Βουλής.

      Και μόνο που στέλνουμε σε διαπραγμάτευση κι όχι σε προσκύνημα.

      Και μόνο που ο κάθε Γιούνκερ δε ρίχνει χαστουκάκια* και εφημεριδιές* στον άνθρωπο που με εκπροσωπεί.

      Και μόνο που
      βλέπω όλα αυτά εντός 20 ημερών
      ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ
      και μπορώνα πάψω να ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα.
      ____
      * αν δεν τα έχεις δει έλα από το blog μου στην ανάρτηση προ εκλογών― (έχω και ένα παιχνίδι Στέφανε...)

      Διαγραφή
  6. απο κει και περα, προβληματα και δυστυχια και φτωχεια θα συνεχισουν να υπαρχουν, ενω τη θεση των παλιων κοινωνικων προβληματων θα παρουν νεα κοινωνικα προβληματα.
    και επιτελους ας καταλαβουμε οτι πρεπει κι εμεις να προσπαθουμε να αλλαξουμε τη ζωη μας και την κοινωνια. απο μονοι μας. χωρις να περιμενουμε απο εθνοσωτηρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοίζω πως θα συμφωνήσω μαζί σου στο 100%. Η αλλαγή γίνεται πρώτα μέσα μας. Και αυτή η αλλαγή έγινε αν αναλογιστούμε τα ποσοστά που έλαβε ο Συριζα. Επίσης θα είναι αφελής όποιος πιστεύει πως η κατάσταση στη χώρα θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο και υπομονή. Αλλά όχι μια υπομονή λίγο πριν το γκρεμό, αλλά υπομονή για λίιιιγο καλύτερες μέρες. Τουλάχιστον για εκείνους που επλήγησαν ριζικά.
      Μπράβο Στέφανε για την τοποθετησή σου.

      Διαγραφή
    2. Στέφανε σου χακάρανε το λογαριασμό!

      Διαγραφή
  7. Εγώ βλέπω ότι ξεκίνησε πολύ καλά. Θα δείξει στο μέλλον πως θα πάει και πως θα καταλήξει. Κανείς δεν το ξέρει. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Και φυσικά η χαρά είναι στο ότι ψηφίστηκε κάτι διαφορετικό (είτε συμφωνεί κάποιος με αυτό το διαφορετικό είτε όχι)

    Αλλά θέλω να πω 2 άντε γαμήσου:
    1. Σ αυτούς που θέλουν να πατώσει ο σύριζας για να πούνε "σας τα λέγαμε εμείς"
    2. Σ αυτούς που περιμένουν τις τιτανοτεράστιες αλλαγές μέσα σε μια βδομάδα. 40 χρόνια τα ίδια σκατά και τώρα θέλετε όλα να αλλάξουν μέσα σε μια βδομάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα άντε γαμήσου, ισχύουν και από μένα προς τις 2 κατηγορίες που αναφέρεις!!!

      Μη δουμε κάποιον να κάνει προκοπη, ρε φίλε, να πέσουμε να τον φάμε.

      Διαγραφή
  8. Αυτό είναι διαπραγμάτευση πάντως. Όλοι στην Ευρώπη ασχολούνται με το θέμα. Ο καθένας από τη σκοπιά του και με το κόμπλεξ που κουβαλάει. Είχαν μάθει οι απόγονοι που αιματοκύλισαν την Ευρώπη σε πολιτικούς κομπάρσους αχυράνθρωπους και νόμιζαν ότι δε θα βρεθεί καποιος να σταθεί μπροστά τους να πει όχι και να εχει αντιρρήσεις.
    Η δύναμη βρίσκεται στο Όχι. Αν μη τι άλλο να πέσουμε ηρωικά και όχι να μας εξαφανίσουν λίγο λίγο.

    Προτιμώ εθνική ανεξαρτησία, να κυκλοφορώ με το κεφάλι ψηλά, παρά ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το είδα το όραμα και δε θέλω άλλο. Πάσο.



    ΥΓ
    Κούλα;;; Επέστρεψες;;;; Άειιι μαρή! Μας έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελκαδορ,
      έχε πίστη.

      Επέστρεψα....και θα μείνω μάλλον.
      Οψόμεθα.

      Διαγραφή
  9. «Ήρθαν οι εξαιρέσεις να τιμωρήσουν τους κανόνες.»
    !!!

    Κούλα σ' αγαπώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Που είσαι εσύ, βρε ανεκδιήγητε τύπε;
      Όλα καλά με τον απόγονο;;

      Καλή πρωτομαγιά

      Διαγραφή

Πες μια cουλαμάρα κι εσύ....Μπορείς!!!