Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Το ευμετάβολον του καιρού

Coυλοί μου αναγνώστες, χαίρετε.

Το καλοκαιράκι τελειώνει και μας περιμένει μια ωραία χειμωνιά, που δε ξέρω αν θα τη πούμε χειμωνιά, βαρυκαλοκαιριά, ή απλά τα αμπέλια τρίζουν τον Δεκέμβρη. Η ζέστη θα κρατήσει πολύ και ο καιρός -όχι πως ειμαι καμιά μετεωρολογα, αλλά νταξ...το υποπτεύομαι- θα είναι αλλοπρόσαλλος. Και αυτό το αναφέρω μετά σχετικής εμπειρίας.

Πριν λίγες μέρες στη μικρή γκαρσονιέρα που έχω νοικιάσει εδώ και 9 μήνες,  έβραζε ο τόπος κι αν ήθελα να μαγειρέψω, απλά έβαζα τα υλικά σε ένα ταψί και το έβγαζα στο μπαλκονάκι μου. Ο ήλιος έκανε τη δουλειά του και τζάμπα αγόρασα φούρνο υψηλής ενεργειακής κλάσης. Δεν τον δούλεψα ποτέ και δεν χρειάστηκε καν να του βγάλω τις ζελατίνες. Κόσμημα σκέτο, απείραχτο, η κουζίνα μου.

Τις ζεστές νύχτες ονειρευόμουν χιονανθρώπους να με αγκαλιάζουν σφιχτά κι ένας μικρός αλλά δυνατός ανεμιστήρας έστελνε ριπες θερμαινόμενου (εκ φύσεως) αέρα στο ιδρωμένο μου σώμα. Καλύτερα να τον έκλεινα, αλλά πάντα ελπίζεις πως θα κάνει τη δουλειά του ό,τι αγοράζεις. Σαν τον τζογαδόρο που παίζει για να κερδίσει, άσχετα που στο τέλος δεν κερδίζει παρά λίγα από τα χρήματα που έπαιξε.

Στον τρίτο όροφο που μένω, η δυνατότητα αναρρίχησης κλέφτη, βιαστή και λωποδύτη είναι ανύπαρκτη κι έτσι είχα τη φαεινή ιδέα να κοιμάμαι με ανοιχτό πατζούρι. Μόνος εχθρός: τα κουνούπια. Μα και γι' αυτό τη βρήκα τη λύση. Αγόρασα φιδάκια για έξω και ταμπλέτες για μέσα. Μετέτρεψα τη γκαρσονιέρα σε Άουσβιτς, κόντεψε να πεθάνει από ανακοπή και έλλειψη καθαρού αέρα ο cουλός μου, αλλά μερικές νύχτες κοιμηθήκαμε σα πουλάκια. Στόχος επετεύχθη. Παράπονο ουδέν.

Κι έρχεται που λέτε, αυτό το ευμετάβολον του καιρού και σηκώνει έναν αέρα απίστευτα δυνατό που ξυπνάω ένα πρωί κοκαλωμένη από το κρύο. Κοιτάω τον cουλό δίπλα μου και σκέφτομαι πως δε μπορεί να είναι ζωντανός, έχει πεθάνει κι αυτός από το κρύο και βρισκόμαστε στη κόλαση. Τον αγγίζω και το επιβεβαιώνω καθώς είναι παγωμένο όλο του το σώμα. Ο ανεμιστήρας να βουίζει κακεντρεχής, η κουρτίνα να πηγαινοέρχεται μανιασμένη και ο αέρας να έχει σηκώσει μέχρι και τις πλαστικές καρέκλες του μπαλκονιού μου και να τις έχει σύρει σχεδόν μέσα στο σπίτι. Ένα βουητό με ανατρίχιασε και υποπτεύθηκα πως είτε ήρθε το τέλος του κόσμου, είτε η γκαρσονιέρα μου είναι στοιχειωμένη από μετέωρα φαντάσματα του μεσαιωνικού κόσμου.

Η θερμοκρασία για λίγες μέρες, εδώ στο τουριστικό θέρετρο που ζω, έχει πέσει αισθητά. Μέρες τώρα σωπάσαμε τον ανεμιστήρα και βγάλαμε πικέ κουβέρτα για να μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας λίγες ώρες τη νύχτα. Φοβάμαι για το μέλλον μου.

Τι μας περιμένει άραγε από Σεπτέμβρη και πως στο καλό να ξεστομίσω το...Καλό Χειμώνα;


14 σχόλια:

  1. Εγώ έχω κόψει το aircondition για κάποιο λόγο. Είναι κολλητικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να υπάρχει ενδοεναέρια επικοινωνία.
      Να μη κοιμάστε με κλιματισμό, δε κάνει.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ακριβως, αλλά με προσεκτική χρήση, γιατί η μέση....δε χαμπαριάζει

      Διαγραφή
  3. Μια ζέστη, μια κρύο και μέσα και έξω από μας!
    Τι κάνεις κουλίτσα, μέρες, μήνες έχουμε να "τα" πούμε... αλλά ΟΧΙ, δεν θα πούμε ακόμα καλό φθινόπωρο, αλλά καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ΑΦιλάκιαααααααααααααααα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μαζευτουμε το χειμώνα πιστεύω. Δε χανόμαστε, γλυκό μου μαγισόνι

      Διαγραφή
  4. Kαιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια... θα δροσίσει τι θα κάνει, άσε, πάλι νοτιάς σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ όλη μέρα καιγόμαστε και τις νύχτες βαράει κάτι ανέμους που τα βρακιά από την απλώστρα φοβάμαι μη τα μαζεψω καμια μέρα από τον γείτονα. Αστα! Δράματα

      Διαγραφή
  5. ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκρουτζάκο μου, να σαι καλά, καλό μήνα να έχουμε και καλό χειμώνα πια. Άρχισαν τα κρύα!

      Διαγραφή
  6. Κουλιτσα.. σε έχω χάσει...
    ελπίζω νασαι καλά.. καλό Μηνα..καλο Χειμώνα.. ολα καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη, καλά είμαι!
      Ειχα δουλειές με φούντες αυτό το μήνα.
      Να μαι και πάλι!

      Διαγραφή

Πες μια cουλαμάρα κι εσύ....Μπορείς!!!