Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αργοπεθαίνει: η αποκατάσταση της αλήθειας

Χαίρετε couλοί μου αναγνώστες,
σήμερα θα κάνουμε μάθημα ΦΙΛΟΛΟγικών. Πρόσφατα άκουσα ένα ποίημα και προβληματίστηκα για άλλη μια φορά διττά. Αφενός για το περιεχόμενο του κι αφετέρου για τον δημιουργό του. 
Άκου να δεις κουλό μου πλάσμα, δεν είναι τα πράγματα όπως τα νομίζεις πάντα.

Θα το πάρω αλλιώς. Χτες 14/2 ήταν του Αγιου Βαλεντίνου και χαίρονταν οι ερωτευμένοι και βγήκαν και διασκέδασαν και ήπιαν κι έκαναν κι έρωτα. Αμέ! Οι χριστιανοί ερωτευμένοι γιόρτασαν προχτες 13/2 των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας που πρόκειται για ζευγάρι αγίων. Οι μόνοι κι ελεύθεροι και πονεμένοι πήραν τα μπιπ τους χτες, αλλά δε πειράζει. Μη μου λυπάστε. Θα έρθει καποτε μια κατακόκκινη μέρα και για σας (μας).

Θα το ξαναπάρω αλλιώς. Το ποίημα που θα αναλύσω είναι παρεξηγημένο, ως προς τον δημιουργό του. Κακώς έχει επικρατήσει πως το έγραψε ο Πάμπλο Νερούδα, παρόλο που αγαπώ Πάμπλο και όταν μυήθηκα στην ποίηση πρέπει να ήταν το δεύτερο ή τρίτο βιβλίο που αγόρασα για να τον μαθω και μαζί κι εμένα. "εκατο ερωτικα σονέτα" διάολε...με καλύτερο αυτό: 

Σ' αγαπώ καθώς κάποιο φυτό που δεν ανθίζει,
μα που μέσα του κρύβει το λουλουδόφως όλο,
και ζει απ' τον έρωτα σου σκοτεινό στο κορμί μου
τ' άρωμα που σφιγμένο μ' ανέβηκε απ' το χώμα.
Σ' αγαπώ μη γνωρίζοντας πως, από που και πότε,
σ' αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια :
σ' αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ' άλλον τρόπο,
παρά μ' ετούτον όπου δεν είμαι μήτε είσαι,
που το χέρι σου πάνω μου το νιώθω σα δικό μου,
που όταν κοιμάμαι κλείνουν και τα δικά σου μάτια.
 

Όμως για να το ξαναπάρω αλλιως: Το ποίημα που τιτλοφορείται  "Αργοπεθαίνει" και που θα το αναλύσω ευθύς αμέσως, δεν είναι του Πάμπλο, όπως έχει επικρατήσει. Το έχει γράψει η Martha Medeiros από την Βραζιλία και για έναν περίεργο λόγο δεν της αναγνωρίστηκε ποτέ καθώς συνδυάστηκε με τον διάσημο Πάμπλο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ για την πατρότητα των στίχων. Για να το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά παρακαλώ. Ελάτε μη βαριέστε. Διαβάστε το όλο θα σας εντυπωσιάσει. Ίσως είναι και μια μικρή βουτιά στο είναι σας.

 Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, 
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει περπατησιά,
όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο
και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " 
αντί ενός συνόλου συγκινήσεων 
που κάνουν να λάμπουν τα μάτια,
που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο,
που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος 
και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ανάποδογυρίζει το τραπέζι,
όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα 
για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του 
τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του 
να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει,
όποιος δεν διαβάζει,
όποιος δεν ακούει μουσική,
όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του,
όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν,
όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος 
για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει,
όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις,
όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός
χρειάζεται μια προσπάθεια
πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.

Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει
στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.


Άρα κουλά μου πλάσματα: Μη γίνεστε σκλαβάκια της ρουτίνας, δοκιμάστε φωτεινά ρούχα, εξερευνήστε το φως, χαθείτε μέσα σε ένα ερωτικό πάθος, δε θα σας δίνεται πάντα αυτή η ευκαιρια. Κυνηγήστε τα ονειρά σας, τους ερωτές σας, τις φαντασιώσεις σας, ταξιδέψτε, διαβάστε, ακούστε μουσική, νιώστε ότι κάθε ίνα του κορμιού σας είναι ζωντανή, και δεν είναι όλα θέμα αναπνοής. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να σας κοπεί η αναπνοή όταν θα χανεστε στην  ζεστή αγκαλιά και στα καυτά φιλιά ενός συντρόφου που λάμπουν τα μάτια του από ζωή. Και κάντε υπομονή αν αυτός ο σύντροφος αργεί. Και μην χάνετε το θάρρος σας αν δεν φανεί γιατί εκείνο που μας λυτρώνει εντέλει είναι η καλή παρέα που κάνουμε με τον εαυτό μας. Κι όλα τα άλλα γίνονται.

Και για να το πάρω κι εντελώς αλλιώς κουλό μου πλάσμα, δε χρειάζεται υπερανάλυση. Οι στίχοι τα λένε όλα από μόνοι τους. Αν νιώθετε ότι αργοπεθαίνετε...αλλάξτε πορεία πλεύσης και αρχίστε να ζειτε είτε ζευγαρωτά είτε μοναχικά, με την αλήθεια σας, με την αξιοπρέπεια σας, με την τρέλα σας, με τα βρισίδια σας, με τα πάνω σας και τα κάτω σας, με σεξ της μιας βραδιάς ή με σεξ της μιας ζωής, αλλά κυρίως με αγάπη απλωμένη πάνω στην οντότητα σας. Ζήστε. Ζήστε. Ζήστε. 

ΥΓ Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον ψυχοθεραπευτή μου Δ.Τ με πτυχίο αλλά κι εκείνον τον άλλο με χωρίς πτυχίο... 

Φιλιά πολλά σε όλους με χαμόγελα γεμάτα φως.

 
Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει το βήμα του, όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει. Αργοπεθαίνει όποιος έχει την τηλεόραση για μέντορα του Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο αντί του άσπρου και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί τη δίνη της συγκίνησης αυτήν ακριβώς που δίνει την λάμψη στα μάτια, που μετατρέπει ένα χασμουρητό σε χαμόγελο, που κάνει την καρδιά να κτυπά στα λάθη και στα συναισθήματα. Αργοπεθαίνει όποιος δεν "αναποδογυρίζει το τραπέζι" όταν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν ρισκάρει τη σιγουριά του, για την αβεβαιότητα του να τρέξεις πίσω απο ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του, έστω για μια φορά στη ζωή του, να ξεγλιστρήσει απ' τις πάνσοφες συμβουλές. Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει το μεγαλείο μέσα του Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν αφήνει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη κακή του τύχη ή για τη βροχή την ασταμάτητη Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει την ιδέα του πριν καν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά όταν τον ρωτάν για όσα ξέρει Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντα πως για να 'σαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής. Μονάχα με μιά φλογερή υπομονή θα κατακτήσουμε την θαυμάσια ευτυχία. Πηγή: www.lifo.gr
Martha Medeiros από την Βραζιλία Πηγή: www.lifo.gr

12 σχόλια:

  1. Τα φιλιά μου και....
    Αποκατάσταση και για τον Άγιο Βαλεντίνο, από τον φίλο και συνάδελφο (Θεολόγο), Σπύρο Βουγιουκλάκη.
    ....
    Μια παρανόηση μεταξύ των ορθοδόξων που συναντώ είναι ότι ο Άγιος Βαλεντίνος δεν είναι άγιος της Εκκλησίας μας. Αντιπροτείνουν σαν γιορτή των ερωτευμένων εκείνη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, η μνήμη τον οποίων τιμάται μια ημέρα νωρίτερα, στις 13 Φεβρουαρίου.

    Η τελευταία πρόταση μου αρέσει πολύ. Ωστόσο οφείλουμε να αποκαταστήσουμε και την τιμή του Αγίου Βαλεντίνου μεταξύ των Ορθοδόξων, καθώς πρόκειται για άγιο προ του Σχίσματος. Μολονότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανακαλύψουμε πληροφορίες για τον βίο του σε κάποιον ορθόδοξο Συναξαριστή, στο εορτολόγιο βλέπουμε ότι η Εκκλησία σήμερα τιμά μεταξύ άλλων και την μνήμη ενός ιερομαρτύρα, επισκόπου της ιταλικής πόλης Τέρνι, με το όνομα Ουαλεντίνος, που αποκεφαλίστηκε στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μΧ. Από την παράδοση φέρεται να τελούσε το μυστήριο του γάμου σε χριστιανικά ζευγάρια παρά τη ρητή απαγόρευση που είχε λάβει. Πρόκειται για τον γνωστό Άγιο Βαλεντίνο (η ανάγνωση του V σαν U και αντιστρόφως παρατηρείται συχνά, αφού στο αρχαίο λατινικό αλφάβητο αυτά τα δύο είναι ένα γράμμα). Ωστόσο η διάδοση της μνήμης του στην Ανατολή υπήρξε αρκετά μικρή.

    Το πότε ακριβώς η γιορτή του έγινε η μέρα των ερωτευμένων δεν είναι γνωστό, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί εξέλιξη των πολύ πρόσφατων χρόνων. Μία εκδοχή υποστηρίζει ότι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου κληρονόμησε στοιχεία από μια πανάρχαιη ρωμαϊκή γιορτή γονιμότητας, τα Lupercalia προς τιμήν του Lupercus Faunus, δηλαδή του αρκαδικού Λύκαιου Πανός (lupus = λύκος). Προτού οι Ρωμαίοι δεχθούν τις ελληνικές επιδράσεις, δεν αποκλείεται η γιορτή αυτή να αφορούσε τη μυθική Λύκαινα (Lupa) που είχε αναθρέψει τον Ρωμύλο και τον Ρέμο. Ήταν μια κυρίως ποιμενική γιορτή της περιοχής του Λατίου στις 15 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια αυτής θυσιάζονταν δύο κατσίκες και ένας σκύλος. Στη συνέχεια οι ιερείς αφαιρούσαν τα ενδύματά τους και φορούσαν το δέρμα των ζώων, μιμούμενοι τον θεό Πάνα. Παράλληλα έκοβαν μέρος του δέρματος των θυσιασμένων ζώων σε λωρίδες, οι οποίες ονομαζόντουσαν februa ( = εξαγνιστήρια), εξ ου και Φεβρουάριος. Στη συνέχεια οι ιερείς χτυπούσαν (και μάλιστα με δύναμη) με τις λωρίδες αυτές νεαρές κοπέλες, οι οποίες πίστευαν ότι εξασφάλιζαν έτσι γονιμότητα και ξορκίζανε τη στειρότητα.

    Άλλοι απορρίπτουν αυτήν την εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι τα έθιμα αυτής της γιορτής είχαν περάσει στη λήθη πολλούς αιώνες προτού η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου καθιερωθεί σαν η μέρα των ερωτευμένων. Δεν αποκλείεται πάντως οι δύο γιορτές να έχουν μια κοινή συνισταμένη: την προσμονή της Άνοιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παιδι μου σε λατρευω το καταλαβαινεις;; Το νιωθεις;;;;;

      Ειμαι περηφανη για κάποια σχόλια που αφηνονται εδω. Αυτό το δικο σου ειναι ενα απο αυτα καθως διδάσκει.

      Σε αγαπωωωωωωωωωωωωωωωωω

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά το ευχαριστήθηκα το πρώτο σχόλιο! Πόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά χαίρομαι πολύ και για το σχολιο αυτό καθαυτό και που το ευχαριστηθηκατε κι εσείς μαζί μου! φιλια πολλα

      Διαγραφή
  3. Αμοιβαία τα αισθήματα ... το ξέρεις. Το νιώθω και το νιώθεις. love 4 ever Coulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτα να σου πω.. βρε Κούλα μου πως μου βγηκαν τα ματια εξω...στασου μην βιαζεσαι να βγαλεις πονηρα συμπερασματα..χα..χα απλα για να διαβασω τα κοκκινα γραμματα του ποιηματος .. επανω στο σομόν σου φοντο... δεν εχουμε όλες μάτια αετού.χα.χα.
    Καλα τα λεει όποιος τα λεει ο Νερούντα η κοπελιά.. δεν έχει σημασια φιλεναδα... σημασια εχει αυτό που διαβασαμε και συμφωνουμε ναι;να κανεις οτι σου αρεσει και να περνας καλα ..για να έχεις αναμνήσεις ομορφες να τις λες στα εγγονια σου.. οταν κανεις.. χι..χι. καλη τσικνοπέμτη κουλιώ μου.!! φιλακιααα!!
    υ.γ. δεν βαζω τόνους πρωτον γιατί τους ξεχνω, δευτερον μου τρωνε τον χρονο,και τριτον αργω να γραψω..χα..χα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο μεγαλη η αντίθεση στο χρώμα;;;
      Δε το περίμενα! Θα τα αλλάξω.
      Καλή Τσικνοπέμπτη και σε σενα. Να τσικνίσετε να φτάσει η τσίκνα στο θεο.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. ερως ανικατε μαχαν, αγαπαμε παμπλο αγαπαμε
    πολυ χαιρομαι καιε γω για τα σχολια ,δεν εχει σημασια αν ειναι 2η 3 αλλα τι λενε
    και χαιρομαι που κανεις ψυχοθεραπεια '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήξερα για το ποίημα, αλλά έμαθα πολλά για τον Άγιο Βαλεντίνο.
    Ό, τι μαθαίνει κανείς καλό είναι!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι για τον Βαλεντίνο, οι πληροφορίες είναι πολλές.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή

Πες μια cουλαμάρα κι εσύ....Μπορείς!!!